Enkele reis Pella

Symposium Enkele reis Pella, emigratie naar Amerika onder leiding van H.P. Scholte

Het Archief- en Documentatiecentrum, in samenwerking met de gemeente Molenlanden, nodigt u uit voor het symposium Enkele reis Pella, emigratie naar Amerika onder leiding van H.P. Scholte. Dit symposium wordt gehouden op vrijdag 30 september 2022 in het Dorpshuis, Noorderplein 1, Noordeloos.

De reden voor dit symposium is dat het dit jaar 175 jaar geleden is dat de afgescheiden predikant H.P. Scholte met een grote groep Nederlanders naar de Verenigde Staten emigreerde en neerstreek in Pella, Iowa. In Pella wordt dit jubileum groots gevierd en ook dit symposium is een bijdrage daaraan.

In de jaren veertig van de negentiende eeuw namen H.P. Scholte en andere afgescheiden predikanten het initiatief om emigratie naar de Verenigde Staten te organiseren. Hierbij speelden economische en religieuze motieven een belangrijke rol. Op dit symposium staat de Nederlandse kant van de emigratie centraal. Hoe werd deze georganiseerd, logistiek maar ook financieel? En wie waren deze emigranten die besloten huis en kerk te verlaten voor een nieuwe persoonlijke en kerkelijke toekomst in een vreemd land? Hoe kijken we terug op dit onderdeel van de Nederlandse emigratiegeschiedenis en Scholtes rol daarin?

Het is opvallend dat in het gezelschap emigranten dat via Scholte bijeen werd gebracht relatief veel personen afkomstig waren uit de Alblasserwaard. Wie waren deze mensen en wat betekent vandaag de (genealogische) betrekking van de huidige inwoners van Pella met Nederland en met deze pioniers uit de negentiende eeuw?

Deelname aan het symposium is gratis, maar u dient zich wel van tevoren aan te melden via https://tukampen.nl/agenda/pella/

Programma

10.30 Ontvangst

11.00 Opening door burgemeester Theo Segers van gemeente Molenlanden

11.15 Jan-Henk Soepenberg, De Afscheiding van 1834 in de Alblasserwaard

11.45 Leon van den Broeke, Kerk en kerkorde bij H.P. Scholte

12.15 Wilco Veltkamp, H.P. Scholte en de financiering van de emigratie

12.45 Ton Sels, Wie waren die emigranten naar Pella?

13.15 Pauze

14.00 George Harinck over de herinnering aan H.P. Scholte

14.30 Michiel van Diggelen, Fragmenten uit de roman over H.P. Scholte en Alblasserwaarders in de Verenigde Staten (de roman is op het symposium verkrijgbaar)

15.00 Fragment over Pella uit de documentaire Varia Americana (2016)

15.30 Valerie Van Kooten, Pella and the Dutch

16.00 Netwerkborrel

Zie de volgende uitnodiging voor alle informatie: Symposium Enkele reis Pella, emigratie naar Amerika onder leiding van H.P. Scholte

Leave a Reply

Up ↑

%d bloggers like this: